Smoking en bretels, de ultieme nette outfit | Dit is hoe je het draagt

door sulo | Geupdate op:  13 maart 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

De smoking is de koning van de garderobe van de man. Perfect stijlvol, het siert het mannelijk lichaam als geen ander pak.

Dit is de toegewezen outfit voor galadiners en premières: het is een avondkledij en moet dus uitsluitend ’s avonds worden gedragen, bij gelegenheid van ceremonies die na 18.00 uur beginnen.

Ik vertel je hier graag meer over de regels van de smoking en hoe de bretels in deze outfit passen.

de-smoking-regels

9 regels en 3 uitzonderingen voor het dragen van een smoking

Een smoking is het elegante herenpak bij uitstek, en er zijn een paar regels die je moet volgen.

De naam “tuxedo” zoals we die vandaag kennen, werd in 1886 geïntroduceerd door de dandy Griswold Lorillard. Hij was lid van de Tuxedo Club in New Jersey, waar hij de naam van deze speciale reeks aan ontleende. 

Terwijl het zien van “Black Tie” op een uitnodiging voor een evenement intimiderend kan zijn, is het goede nieuws dat het niet moeilijk is om het goed te krijgen.

Sterker nog, de strengheid van de dresscode maakt het een van de gemakkelijkste outfits die je ooit zal samenstellen.

Black Tie is geen kostuum. Je doet niet alsof je een personage bent als je een vlinderdas draagt. Het is geen kelner kostuum, of een bruidegom kostuum, of iets anders.

Het is kleding die je draagt ​​als je iemand duidelijk wilt maken dat je om het evenement geeft. Het is een gebaar van respect in kledingvorm. Behandel het als zodanig, niet als een novum.

Het is niet direct nodig om all-in te gaan met een dure op maat gemaakte smoking, want als je een keer een event hebt waarbij je het nodig hebt zijn er ook betaalbare alternatieven, zoals deze:

  1. Suitable
  2. Bosmenshop

Enkele regels om te volgen om er geweldig uit te zien in je smoking
 

  1. Het typische smokingjasje heeft één knoop, die altijd moet worden vastgemaakt, behalve wanneer je zit, en je eventueel kunt losmaken in het geval je een gilet onder je pak draagt.
  2. De jas moet zonder spleten, flappen en sportieve zakken gemaakt zijn. De tweeknoops jas met dubbele rij knopen, moet altijd worden vastgemaakt.
  3. De revers moet van zijdesatijn zijn en de vlinderdas moet worden vastgebonden en natuurlijk nooit een voorgeknoopte of een clip-on zijn.
  4. Natuurlijk moet de vlinderdas van dezelfde kleur zijn als de smoking, en in dezelfde zijden satijn van de revers. En het heet niet voor niets black tie: de witte vlinderdas is alleen voor de tailcoat, of rokkostuum, niet voor een smoking.
  5. Het overhemd moet wit zijn, in katoen of zijde, met lange mouwen, met manchetknopen van juwelen of in parelmoer
  6. Broeken hebben geen riemlussen, omdat ze door bretels worden vastgehouden.
  7. Schoenen: alleen lakleder
  8. Sokken: lang, zwart en in zijde

Maar … uitzonderingen zíjn toegestaan

De traditionele kleur van de smoking is natuurlijk zwart. Maar de donkerblauwe versie, geïntroduceerd door de hertog van Windsor, gebruikt door l’Avvocato Gianni Agnelli en weer teruggebracht door Tom Ford, is niet alleen toegestaan, maar het is ook een variatie van een uitstekende klasse. Laat andere kleuren alstublieft over aan stand-up-comedians.

Donkerblauwe smoking

(suitsmelondon.com)

Schoenen: glimmende leren Oxford-schoenen zijn ook toegestaan

Je wilt er bij een galadiner waarvoor je bent uitgenodigd niet uitspringen. Je wilt eruit zien alsof je aan de tafel hoort. 

Het andere alternatief dat wordt geaccepteerd is wit, maar alleen gebruikt voor de jas, alleen te gebruiken tijdens de zomer of in tropische landen voor openluchtfeesten.

Witte smoking

(suitopia.de)

Hoe draag je het jasje van een smoking?

Enkele of dubbele rij knopen zijn beide toegestaan. Het hoeft niet te strak te zitten, maar het moet wel de lichaamsvorm goed accentueren. De schouder is gewoonlijk volgens Brits ontwerp, maar de schoudervulling zou nooit voorbij je schouders moeten gaan, dan zit het jasje te wijd.

De laatste tijd wordt ook een zachtere, meer moderne, ongecompliceerde schouder geaccepteerd. Draag nooit een “spalla camicia” met Napolitaanse plooien, die er te rommelig uitzien.

Revers zijn zwart en gemaakt van satijn, ze zijn ofwel piek of omgeslagen, deze laatste zijn meer vergelijkbaar met het Britse origineel. Je doet je jasje altijd dicht met de knopen, behalve in het geval van het dragen van een gilet. Knopen zijn bedekt met dezelfde doek van het pak en meestal heeft het jasje er maar één, maar twee mag dus ook.

Eigenschappen van een smoking

(suitsupply.com)

Hoe moet de broek zitten?

De broek is altijd dezelfde kleur als het jasje en dus meestal zwart, zelfs bij een wit smoking jasje. Het heeft een zijstreep gemaakt van dezelfde doek gebruikt voor revers, om zijnaden te bedekken en heeft geen riemlussen.

Ze worden omhooggehouden door bretels, zwart of wit. De bretels hebben natuurlijk knopen zoals deze. Een cummerbund, die ook wel tijdens warme zomeravonden het volledige gilet verving, werd gebruikt om de bretel aanhechtingen te bedekken. Tegenwoordig wordt de buikband minder gebruikt, zodat bretels te zien zijn, maar dit mag eigenlijk niet.

Zoals we eerder al opmerkten, hebben black tie broeken de neiging hoog getailleerd, zwart en slank te zijn, als aanvulling op de snit van de jas en het vest. Over het algemeen moeten ze de traditionele satijnen of zijden voering langs de broekspijplijn hebben en nooit riemlussen hebben.

Je mag nooit een riem toevoegen en daarom moet je broek voldoende zijn bevestigd met bretels om op zijn plek te blijven.

Maar je wilt duidelijk geen skinny fit hebben, dus probeer een balans te vinden tussen comfort en fit. De lengte is ook belangrijk, en je moet ervoor zorgen dat het uiteinde van je broek alleen de bovenkant van je schoenen raakt, maar niet in de buurt komt om ze helemaal te bedekken.

Het moet vanzelfsprekend zijn dat je broek een gedefinieerde rand moet hebben en geen enkele plooi heeft.

Welke schoenen draag je bij een smoking?

Aanvankelijk waren het echt low-neck “slippers”, gemaakt van fluweel of lak leer, altijd zwart, versierd met een zijden knoop, ook in het zwart.

Nu hebben zwarte, (niet doorboorde Oxfords) schoenen die zijn gemaakt van lak leer de voorkeur. Klassieke zwart glanzende gepolijste Oxfords kunnen eventueel als alternatief worden gebruikt. Het is ten strengste verboden om een ​​andere kleur te gebruiken! Dit geldt voor zowel je zwarte, blauwe én witte smoking!

Zomkey schoenen onder een smoking

(zonkeyboot.com)

Een paar leuke instappers zijn bij dit even niet voldoende, dus als je denkt dat je je beste leren schoenen gewoon kunt oppoetsen, stop dan. Lakleer brogues zijn eigenlijk de enige schoenen die je zou moeten combineren met een black tie look, dus als je geen paar hebt is het tijd om in een paar te investeren.

Ze zijn het geld echt waard, ze zien er ook geweldig uit met een stropdas en kunnen direct een reeks outfits opfleuren.

Deze formele schoenen zijn de ideale aanvulling op een smoking, maar omdat ze duur en single-purpose zijn, deinsen veel mannen er voor terug om ze te kopen.

Als je geen formele schoenen wilt, is een paar hooggepolijste oxfords ook acceptabel. Een paar van deze herenschoenenstijlen zijn geaccepteerd als aanvulling voor de smoking, hier weergegeven in aflopende volgorde van formaliteit:

Plain-Toe Balmoral: dit is je zakelijke schoen met hoge formaliteit. “Balmoral” houdt in dat het vetersysteem gesloten is, dat wil zeggen dat het stuk leer dat de oogjes bevat direct in de bovenkant van de schoen wordt genaaid en niet bovenop wordt gelegd. Dat maakt de bovenkant soepel en gelijkmatig, wat de voorkeur heeft voor black tie.

Plain toe balmoral

(allenedmonds.com)


Cap-Toe Balmoral: Hetzelfde als een Plain-Toe Balmoral, maar met de teen op het bovendeel gestikt, waardoor een horizontale lijn over de bovenkant ontstaat, ongeveer een centimeter van de teen af. Het is een veel voorkomende zakelijke stijl, maar grenzend aan te informeel voor een stropdas. Combineer het met de meer ontspannen sjaalkraag, in plaats van de puntige.

Cap toe balmoral van prada

(cdnd.lystit.com)


Plain-Toe Blucher: ook wel derby’s genoemd, bluchers hebben een open vetersysteem, wat betekent dat de stukjes leer met de oogjes gescheiden zijn van het bovendeel en eroverheen gelaagd zijn. De smoking wordt steeds vaker gedragen met deze schoenen in de laatste decennia, maar ze zijn beslist minder indrukwekkend dan je andere opties.

plain toe blucher schoen

(media.endclothing.com)

Hoe draag je de vlinderdas bij een smoking?

De Vlinderdas is er om te strikken. Gebruik NOOIT een vooraf gebonden vlinderdas. Het is een symbool van slechte smaak en eigenlijk ook luiheid (of onkunde). Kijk nou naar al die tijd die je hebt geïnvesteerd om de rest perfect te krijgen. Dan ga je dat niet verpesten met een voorgestrikte das.

Het is gemaakt van satijn of zijde, uitsluitend zwart. Op uitnodigingen is inderdaad een “black tie” voorgeschreven om de zwarte vlinderdas aan te geven. Een normale black tie is bijvoorbeeld onaanvaardbaar.

Als je niet bekend bent met hoe je het moet binden, moet je Brett’s video bekijken over hoe je een strikje kunt strikken.

Er zijn verschillende dasstijlen die acceptabel zijn, meestal onderscheiden door dikte en door het feit of de uiteinden van de afgewerkte boog puntig of afgerond zijn:

  1. Butterfly: Smal in het midden en breed aan de uiteinden, deze zijn een tijdloze klassieker. Het is een goede stijl voor mannen met grote, ronde gezichten. 
  2. Semi-vlinder: Wordt ook wel een “distel” genoemd omdat de kleinere zijden vaak dubbele hoeken vertonen, waardoor het een enigszins puntig uiterlijk heeft. Dit is een meer moderne en afgeslankte versie van de butterfly. Het is een neutrale stijl en werkt goed met de meeste gezichten. 
  3. Straight-End: Ook wel de “batwing” – en “club” -stijl genoemd. Een goede optie voor kleine mannen en mannen met dunnere nekken en gezichten. 
  4. Puntig: De ideale keuze voor mannen met scherpe, hoekige functies en een natuurlijke aanvulling op de punten van piek-revers en vleugelhalsbanden.

Er zijn geen harde regels die de voorkeur verdienen. Het is grotendeels een kwestie van smaak, en van het kiezen van een stijl die het best overeenkomt met de vorm van je gezicht. Grote mannen met sterke eigenschappen willen dikke stropdassen, terwijl mannen met smallere gelaatstrekken er beter uitzien in smalle strikjes.

Kan ik ook een witte vlinderdas dragen?

De witte vlinderdas kun je alleen met het volledige avondesemble dragen. In de praktijk zal je dus bijna nooit de gelegenheid hebben. Ik kan je vertellen dat het een deftige accessoire is.

“White Tie”, het is black tie maar met een kleine twist. White tie is waarschijnlijk de meest formele look waar je voor kunt gaan. Dus als je je klaarmaakt voor een white tie evenement, dan zul je de basis van het formele black tie eerst moeten kennen.

Zorg voor een schoon, soepel ontwerp door een effen witte vlinderdas te kiezen en vermijd elke verleiding om een ​​patroon te kiezen. Ook zal je vlinderdas er zoveel beter uitzien als het de echte deal is en geen clip. Ze kunnen in het begin wat lastig zijn om te binden, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, ben je blij dat je het hebt geleerd.

Traditioneel is er minder ruimte om te experimenteren als het gaat om white tie vergeleken met black tie, dus zorg ervoor dat je alle juiste vakjes checkt om de white ties-liefhebbers tevreden te stellen (ze zijn een klein maar vocaal deel van de bevolking). Dit zijn de basiscomponenten van white tie:

  1. Een zwart rokkostuum
  2. Een wit shirt
  3. Een gilet
  4. Een witte bowtie
  5. Hoge getailleerde zwarte broek
  6. Zwarte lederen schoenen

Als je voor deze kledingstukken gaat en niets anders, heb je een ideale white tie-outfit, en hoef je je geen zorgen te maken over iets dat misplaatst, botsend of gewoonweg niet goed oogt.

Rokkostuum pasvorm

Soms wordt het een “tailcoat” genoemd, maar om de zaken nog verwarrender te maken, is een rok in feite een gestileerde versie van een traditioneel jasje, met een uitgesneden gedeelte om de aandacht te vestigen op de taille en het belangrijkste kenmerk: de tails.

De lange terugvegende rug helpt het lichaam langer te maken, en in combinatie met de hoge positie van de taille, verlengt het ook het uiterlijk van de benen en romp.

Dit kledingstuk kan van iedereen een Adonis maken.

Rokkostuum met white tie

(3.bp.blogspot.com)

Om echter van deze goddelijke status te kunnen genieten, moet je ervoor zorgen dat je jas goed bij je past. Het midden zou precies tegen je taille moeten passen, maar laat genoeg ruimte voor je vest om te ademen.

De schouders moeten netjes tegen de jouwe aan passen, terwijl je eenvoudig kunt bewegen. Je mouwen moeten je polsbeen ontmoeten, terwijl je een witte rand van je shirt laat zien. De staarten mogen niet lager vallen dan de achterkant van je knieën.

Overhemd Fit

Wanneer je je witte shirt kiest, bedenk dan dat je hier niet te maken hebt met een standaard oxford-shirt. Dit is een black tie of white tie event, en zelfs het eenvoudigste stuk kleding moet echt chique zijn.

Het shirt dat bij een smoking hoort, moet altijd effen wit zijn.

Het werkt op dezelfde manier als een standaard overhemd, maar heeft een paar unieke kenmerken die het onderscheiden:

De boezem: Avondoverhemden hebben een versierd rechthoekig paneel dat helemaal aan de voorkant van het shirt loopt. Dit wordt de “boezem” of het “slabbetje” van het shirt genoemd. De meest voorkomende stijlen zijn geplooid (waar verticale plooien aan beide zijden van de knoopsluiting omhoog lopen) en piqué (waarbij de voorkant van het shirt is gemaakt van een verstijfde piquéstof, meestal geweven met een ingedeukt patroon dat marcella wordt genoemd).

Beide zijn even geschikt, hoewel piqué als iets meer formeel wordt beschouwd. Geplooide shirts worden soms soft-front genoemd, in tegenstelling tot de stijve voorkant van piqué. Een gesteven zachte voorkant wordt semi-stijf genoemd.

De noppen: In plaats van knopen hebben sommige avondhemden knoopsgaten aan beide randen, die worden afgesloten met decoratieve noppen. De noppen zijn ver uit elkaar geplaatst, meestal met niet meer dan drie of vier aan een shirt. Traditioneel worden studs gebruikt voor shirts met een stijve voorkant, terwijl shirts met een zachte voorkant parelmoeren knopen gebruiken.

De manchetten: De Franse manchet is de standaard voor semi-formele avondoverhemden. Deze bevestigen met manchetknopen. Hoewel veel smokings worden verkocht met bijpassende studs en manchetknopen, is dit niet verplicht. De metalen moeten echter uit dezelfde kleurenfamilie komen en de twee moeten elkaar redelijk naadloos aanvullen – je wilt geen gouden studs en zilveren manchetknopen, of iets dergelijks niet passend.

De kraag: Je kunt kiezen uit twee kraagstijlen: een vleugelhalsband of kraag. Vleugelbanden zijn hoge, gesteven kragen die gescheiden zijn van het shirt, met kleine punten die naar buiten onder de kin steken.

Sommige puristen beweren dat de stijl alleen bedoeld is voor formelere white tie kleding met rokkostuum, maar het wordt vaak genoeg met een smoking gedragen om ermee weg te komen. Als alternatief is een eenvoudige puntvormige turndown-kraag altijd acceptabel. Kragen met knoopsluiting mogen nooit in black tie worden gezien.

Het moet vanzelfsprekend zijn, maar je shirt moet altijd in je broek worden gestopt (sommigen hebben kleine lusjes die de binnenkant van de broek dichtknopen om ze op hun plaats te houden). De onderkant van het shirt moet worden bedekt door de cummerbund of het gilet, net als de onderkant van het slabbetje als deze los van het shirt is.

Gewoonlijk is het shirt sprankelend wit (geen gebroken wit toegestaan), en is het gemaakt van een dik lakenstof. Je zult ook moeten accepteren dat een deel van het ontwerp eruit ziet als een slabbetje, met het voorpaneel gemaakt van een dikker materiaal zoals linnen.

Dit zorgt er gewoon voor dat de dingen er scherp uitzien en het vermijdt kreuken.

Over het algemeen moet je shirt net als elk ander shirt passen, en er zijn geen extra regels om rekening mee te houden. Je zou hem in je broek moeten stoppen, gemakkelijk kunnen bewegen, je schouders niet laten insnoeren en dicht tegen je lichaam aan moeten doen.

Het gilet

Het gilet is een vrij groot deel van de nette vlinderdas look, dus het is belangrijk dat het perfect bij je past. Gelukkig zijn er niet veel regels om te volgen, en de belangrijkste dingen die je moet vermijden, moeten duidelijk zijn op het moment dat je het koopt zodat je geen miskoop doet.

Een smoking vraagt ​​om een ​​van de twee even aanvaardbare heupbekledingen: een formele vest (gilet) of een buikband (cummerbund of ook wel sjerp).

Het formele gilet is de traditionele optie en verschilt enigszins van het vest van een driedelig pak. Het wordt laag en breed gesneden om de voorkant van het formele hemd eronder te laten zien, en heeft een kleine set revers net als het smoking jasje.

Sommige zijn ook backless en worden vastgemaakt met een riem met knopen of een knoop aan de achterkant. Het gilet is gemaakt van hetzelfde materiaal als de jas en de revers of het hele gilet kan in hetzelfde materiaal worden gemaakt als de revers van de jas.

Zowel double-breasted en single-breasted vesten zijn aanvaardbaar.

Ten eerste moet het lang genoeg zijn om de bovenkant van je broek te bedekken, en omdat een broek in witte stropdas de neiging heeft om hoog getailleerd te zijn, hoef je geen super lang vestontwerp te hebben.

Houd er ook rekening mee dat een vest geen korset is. Als je je vernauwd voelt, pak dan een maat groter. Het moet over je lichaam scheren, dus het moet je vorm complimenteren, niet ertegen vechten.

Het gilet is er ook om je bretels te verbergen.

Draag je bretels met een cummerbund?

Black-tie-broeken zijn eenvoudig: ze moeten perfect aansluiten op de smokingjas. … De broek moet hoog getailleerd zijn, zodat de taillebekleding (een vest of buikband) de taille volledig kan bedekken. En….ze worden gedragen met bretels en mogen dus geen riemlussen hebben.

De bretels mag je dus eigenlijk niet zien en dit kun je met het gilet voorkomen, maar ook met een cummerbund. De iets kleinere versie van het gilet eigenlijk.

Een buikband of cummerbund is een geplooide sjerp die zich horizontaal rond de taille wikkelt.

Traditioneel is het gemaakt van dezelfde zijde als de reversfronten van de jas. De plooien zijn naar boven gericht, net als kleine zakken (wat eigenlijk hun functie was, aangezien de vroege formele en semi-formele kleding geen broekzakken bevatte).

Sommige moderne cummerbunds hebben ook kleine verborgen zakken aan de binnenkant.

Welke taillebekleding je ook kiest, deze zou de tailleband van je broek helemaal moeten omsluiten. Hoogwaardige modellen bevatten kleine stoffen lipjes of lussen die aan bijpassende knoppen in de taille van de broek worden bevestigd om de bedekking op zijn plaats te houden.

Aangezien de heupbekleding meestal de eerste plaats is waar verhuurwinkels in kleur beginnen toe te voegen, is het de moeite waard om te benadrukken: de gouden standaard voor smokings is een zwarte taillebekleding!

Dat gezegd hebbende, je kunt soms wegkomen met een buikband van een andere donkere kleur, zoals bordeauxrood of bosgroen, zolang je doel een ontspannen semi-formele uitstraling is.

Het zou niet geschikt zijn voor een formeel diplomatiek evenement of prijsuitreiking, maar het zou prima zijn op een bruiloft bijvoorbeeld.

cummerbund met een kleur

(fashionbeans.com)

Gebruik discretie en bij twijfel, ga voor zwart. Het heeft het voordeel dat je het altijd goed hebt.

Het pochet bij je smoking

The Pocket Square: Gewoon wit is hier de enige optie, bij voorkeur zijde. Elke vouw is acceptabel, en veel heren kiezen voor een opzettelijk verwarde stijl om een ​​vleugje contrast toe te voegen aan het anders scherpe uiterlijk van de smoking.

De Boutonnière: Een bloem in de revers is volledig optioneel, maar altijd correct zolang het een enkele bloem is, bij voorkeur in wit of rood.

pochet en boutonniere

(insideweddings.com)

Welk horloge draag ik bij mijn smoking?

horloges: Klassieke avondkleding omvat eigenlijk geen horloge van welke aard dan ook (de implicatie dat je de tijd zou controleren, wordt onbeleefd geacht voor de gastheren).

Tegenwoordig wordt een polshorloge echter getolereerd, zolang het maar dun is, met een zwarte band en metalen details die bij je studs en manchetknopen passen.

Een zakhorloge is een uitstekend alternatief dat verborgen kan blijven totdat je het discreet tevoorschijn haalt.

Welke jas draag ik over de smoking?

Als je een dikkere overjas nodig hebt in de wintermaanden is een overjas in zwart, marine blauw of antraciet wol acceptabel. Een zwarte of marineblauwe fedora of homburg is acceptabel, maar hoge hoeden zijn dat niet, dat is een formeel accent gereserveerd voor white tie.

Sjaals moeten, indien gedragen, wit zijn.

Conclusie

Zoals met alles in de mode, zullen er altijd uitzonderingen zijn. Veel scherpe dressoirs hebben door de jaren heen hun eigen tweaks gemaakt.

Sommigen zijn geaccepteerde stijl geworden, zoals het gebruik van vleugelhalsbanden met zwarte banden, maar er zijn nog veel meer experimenten misgegaan, vergeten behalve voor gênante foto’s in de sectie slechtst geklede celbrities van roddelbladen of bewaard in de Black Tie Guide’s Hall of shame.

Als je de noodzaak voelt om af te wijken van de gouden standaard, doe dit dan met zorg en terughoudendheid. Een kleine uitzondering op de regels is meer dan genoeg.

Binnen een dresscode zo strikt als een black tie valt een enkele verandering al op als een gewaagde statement.

Als je maar voor één keertje zó netjes moet gaan, kies dan een betaalbaar alternatief van bijvoorbeeld Suitable of Bosmenshop.

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.