Beste handwarmers: Beoordeling van gas, elektrisch en wegwerp

door Joost Nusselder | Geupdate op:  juli 31, 2021
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

De herfst heeft een van de beste outdoor sport temperaturen, maar het betekent toch iedere keer weer een gevecht aangaan met gevoelloze handen.

Niet alleen klimmers die hun handen continu warm moeten houden maar ook op skidagen, bergtochten, of zelfs bij koude cookouts, zijn handwarmers een belangrijk item geworden en kunnen ze je leven een stuk gemakkelijker maken.

In deze test was ik op zoek naar de beste handwarmer voor zo veel mogelijk buitentoepassingen en ik neem ik je mee door alle topkeuzes voor in verschillende situaties en vertel je hoe je ze het beste kunt gebruiken tijdens je trip.

De beste handwarmers beoordeeld

Ik bekeek zes van de beste handwarmers en beoordeelde ze op hoe lang ze meegaan en hun warmteafgifte en de algehele winnaar was deze Zippo 8-uurs handwarmer, die gewoon op aansteker vloeistof werkt.

Ze hebben allen hun sterkere en zwakkere punten, wat de een geschikter maakt voor een bepaalde activiteit dan de ander, dus ik zal ze zodadelijk allemaal doornemen:

Handwarmer Afbeeldingen
Beste keus: Zippo 8-uurs handwarmer Zippo handwarmer met aanstekervloeistof

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste elektrische handwarmer: Human Creations EnergyFlux Ellipse Beste elektrische handwarmer human creations energyflux ellipse

(bekijk meer afbeeldingen)

Meeste capaciteit: Human Creations EnergyFlux Enduro Handwarmer human creations Enduro

(bekijk meer afbeeldingen)

Beste wegwerp-handwarmer: HotHands Beste wegwerp handwarmer hot hands

(bekijk meer afbeeldingen)

Handwarmer koopgids

Herbruikbare handwarmers zijn veel duurder dan wegwerpwarmers, maar je hoeft ze maar één keer te kopen.

Als je zelden handwarmers gebruikt, is de investering misschien niet logisch, maar anders zijn herbruikbare apparaten het bekijken waard.

Ze zijn aanzienlijk heter en bieden een meer uniforme warmtebron.

De nadelen zijn de grootte en de warmte duur. Herbruikbare warmers hebben ook onderhoud nodig.

Vanwege hun maat passen herbruikbare warmers niet in de meeste handschoenen – ze werken het beste in een zak of in de hand om op een snelle manier de vingers op te warmen.

Er zijn twee soorten herbruikbare handwarmers:

Elektrische handwarmers moeten de avond ervoor worden opgeladen.

Wegwerp handwarmers zijn goedkoop en hebben een lange warmteafgifte. Je hoeft je geen zorgen te maken over het breken of beschadigen, en als je er een verliest kun je gewoon een andere pakken.

Ze zijn de lichtste warmers, wat een voordeel is bij het wandelen of klimmen.

Bij het testen bleken de wegwerpverwarmers echter minder heet en minder uniform. Ze warmden koude handen langzamer op en er waren bij sommigen veel waarneembare temperatuurschommelingen.

De warmte verdwijnt soms gewoon totdat de warmer opnieuw wordt geschud. Het gemak in gebruik is goed, maar wegwerpverwarmers zijn niet de meest efficiënte verwarmers.

Alle wegwerpverwarmers werken op een chemische reactie waarbij ijzerpoeder oxideert.

Ze vereisen geen onderhoud of voorbereiding en reageren eenvoudigweg bij contact met lucht. Het kan ongeveer een half uur duren om de warmte op te bouwen.

Beste handwarmers beoordeeld

Beste keus: Zippo 8-uurs handwarmer

Ik zal eerlijk zijn:

Aan het begin van deze test was ik sceptisch over het in mijn jaszak steken van een apparaat dat aansteker vloeistof bevat.

Tegen het einde van de dag echter, was de Zippo mijn favoriete handwarmer.

De Zippo geeft je wat extra werk.

Je moet eerst de kleine plastic brandstoftrechter vullen, de katalytische brander van het apparaat verwijderen, de tank vullen, de brander vervangen en een aansteker gebruiken om het katalytische proces te starten.

Zippo handwarmer met aanstekervloeistof

(bekijk meer afbeeldingen)

Eenmaal aan, kan de (vlamloze) verbranding niet worden gestopt of uitgeschakeld.

De Zippo is een beetje gecompliceerd om te vullen, ruikt een beetje naar aanstekervloeistof (butaan) en moet vóór elke reis worden gevuld.

De katalytische brander zal uiteindelijk moeten worden vervangen (Zippo verkoopt extra’s) en je moet de aanstekervloeistof apart bijkopen.

Dit zijn kleine ongemakken, maar dan heb je wel wat. Als je echter een warmer wil hebben die geen moeite kost, is dit niet degene voor jou.

Eenmaal aangestoken, was de Zippo de meest betrouwbare en nuttige handwarmer in de test. Hij deed niet helemaal wat me belooft werd, maar ik kreeg toch ongeveer 7 uur warmte uit een volle tank.

Dat is de langste warmteafgifte in de test en de Zippo bleef al die tijd op een constante temperatuur.

Hij wordt geleverd met een stoffen etui om de warmte tijdens gebruik goed te verspreiden. Het etui straalt een heerlijke gloed van warmte uit. Het voelt zacht en comfortabel in de hand.

Toen mijn handen erg koud waren, gaf ik er de voorkeur aan om de chromen handwarmer uit het zakje te halen, zodat ik nog  meer warmte kon voelen.

De warmte past zich aan; Als de hoeveelheid zuurstof die de brander ontvangt meer is, wordt de warmte afgifte ook meer.

Nog een goed punt, de Zippo is zeer solide. Andere elektrische handwarmers konden niet goed tegen kou, hadden een inconsistente batterijduur en sommigen werkten niet optimaal meer nadat ze op de grond gevallen waren.

De Zippo was eenvoudig de meest betrouwbare en duurzame handwarmer. Op dit moment is de Zippo ook nog eens de goedkoopste van de herbruikbare handwarmers.

De Zippo is iets omslachtiger te vullen dan de meeste handwarmers, maar maakt het goed met zijn duurzame warmteafgifte en uitstekende betrouwbaarheid.

Bekijk hem hier bij bol.com

Lees ook: dit zijn de beste pop-up tenten van 2 personen tot gezin

Beste elektrische handwarmer: Human Creations EnergyFlux Ellipse

Dit is een raadsel: Waarom ging deze elektrische warmer met de kleinere batterij langer mee dan de warmer met een grotere batterij?

Ik weet het antwoord echt niet, maar dat is wat er tijdens onze tests is geconstateerd.

Beste elektrische handwarmer human creations energyflux ellipse

(bekijk meer afbeeldingen)

Met een opmerkelijke consistentie kan de kleine handverwarmer van Human Creations zijn grotere broer of zus dertig minuten tot een uur overleven.

Hij is echter net zo warm, een paar gram lichter en iets goedkoper. Daarom wordt dit onze keus voor de beste elektrische handwarmer.

Het grootste pluspunt van elektrische warmers is de warmteafgifte. Buiten in de kou voelden ze het warmst aan.

Het geleidende metalen oppervlak voert warmte snel af, maar de warmte keert altijd weer direct terug, na een seconde of twee.

De Human Creations-warmers waren de snelste handwarmers om mijn koude, gevoelloze vingers op te warmen.

De EnergyFlux Ellipse is het kleinere model handwarmer, maar heeft een mooie vorm.

De bediening is eenvoudig: houd de aan / uit-knop ingedrukt voor warmte, druk er nogmaals op om hem correct in te stellen en houd nogmaals ingedrukt om hem uit te schakelen.

Drie blauwe lampjes geven het batterijniveau aan.

Waar de elektrische warmers moeite mee hadden was consistentie.

Human Creations adverteert met een levensduur van 6,5 uur binnenshuis, maar ik merkte dat de Ellipse die wel kon overschrijden.

Maar buitenshuis, in de kou, had hij moeite om 6 uur te halen en stierf soms al een uur of twee eerder. Dit is een veel voorkomend defect van elektrische warmers en Human Creations erkent dit feit dan ook.

Om de levensduur bij gebruik binnenshuis te vermelden, is een beetje een wassen neus natuurlijk; Ook daarom blijft de Zippo de algehele beste keuze.

Het is best frustrerend om te weten dat je handwarmer het voortijdig kan opgeven.

Wat een pluspunt is, is dat de elektrische warmers kunnen worden gebruikt als batterij oftewel powerbank om apparaten op te laden. 5200 mAh is wel niet zo veel, maar het blijft handig.

Door hun eenvoudige gebruik, zijn de elektrische handwarmers het proberen waard, en deze Ellipse was onze favoriet.

Bekijk hem hier bij Amazon

Beste wegwerp-handwarmer: HotHands

HotHands is een favoriet in de wereld van wegwerpverwarmers, ze zijn erin geslaagd hun rivaal Grabbers te overtreffen in de tests.

Beste wegwerp handwarmer hot hands

(bekijk meer afbeeldingen)

De traditionele HotHands-handwarmers waren niet de heetste. Ze bieden niet zoveel warmte oppervlak als de Super Warmer of de herbruikbare warmers.

In de eerste twee uren na activering voelden de Grabber-warmers vaak het warmst aan.

Maar de HotHands bleek toch consistent: hij was warm genoeg en bleef warm gedurende zijn hele levensduur.

De Grabber-handwarmers hadden daarentegen de neiging om in het begin heel veel warmte af te geven en vervolgens de warmte vrij snel te laten verdwijnen.

De kleinere warmers zijn niet zo heet als de grotere HotHands Super Warmer, maar in onze tests waren ze consistenter.

Ze kwamen inderdaad in de buurt van hun  10-uursleven, zoals in de advertenties beschreven staat.

Het grote voordeel van handwarmers voor eenmalig gebruik is dat ze lang warm blijven en als je een paar warmers in je zak stopt (wat ik vaak doe als ik buiten klim), kan je een warmer ook meteen vervangen voor een nieuwe als hij kouder wordt.

De HotHands-warmers zijn ook licht genoeg om er voldoende van mee te nemen.

Als je licht pakt voor een wandel-, rugzak-, kampeer- of jachtexcursie, moet je iedere gram en elk item dat je meeneemt zorgvuldig overwegen.

De kleinere warmer is een goede maat voor veel toepassingen, zoals bijvoorbeeld in klimhandschoenen. De HotHands-warmers zijn onze favoriete wegwerpoptie.

Ze zijn goed warm, consistent en duren lang genoeg.

Lees meer: rugtassen en dry bags beoordeeld die je spullen en camera’s droog zullen houden

Grabbers Handwarmer

De Grabbers-warmer scoorde het laagst in deze test, maar dat is niet omdat het een bijzonder slechte warmer was.

In de periode na activering (30-120 minuten) waren Grabbers vaak de heetste wegwerphandwarmers.

Helaas, na de eerste piek, werden de Grabbers zwakker. Na een uur of 2-3 waren ze merkbaar zwakker dan de HotHands.

Ze overschreden wel hun geadverteerde levensduur van 7 uur, maar konden de 10-uur looptijd van de HotHands niet halen.

De Grabbers zijn alleen nuttig voor bepaalde taken. Als je een wegwerpverwarmer voor een relatief korte periode nodig hebt (zoals een verzendpoging tijdens een klim), is de Grabbers-warmer van meet af aan de heetste. Maar als je een meer consistente warmte verkiest, kies dan voor de HotHands.

De Grabbers zijn hier te koop bij bol.com

Wat is nu de beste handwarmer voor skiën?

De beste en handigste wegwerp handwarmers blijven zonder meer de kleinere maat HotHands, ze zijn klein met een slank profiel, dus perfect om in je zakken of beter nog, in je handschoenen te steken.

Ze zijn voor eenmalig gebruik en bijna overal verkrijgbaar.

Deze kleine HotHands zijn zoals eerder al gezegd, heel consistent in hun warmteafgifte, lekker licht en kunnen je handen gedurende de hele dag op de piste verwarmen.

De beste aansteker handwarmer blijft de Zippo, deze heeft de langste warmteafgifte in de test en de Zippo blijft altijd op een constante temperatuur, wel 7-8 uur lang, de hele skidag heb je een betrouwbare warmtebron in je zak.

Waarom zijn handwarmers “handig”?

Wegwerp handwarmers zijn kleine pakjes die in de hand worden gehouden en warmte produceren om koude handen te verwarmen. Ze worden vaak gebruikt bij buitenactiviteiten.

Er zijn ook andere soorten warmers verkrijgbaar om kalmerende warmte te geven aan spier- of gewrichtspijn.

Wat zit er in een handwarmer?

De door lucht geactiveerde (wegwerp) handwarmers bevatten cellulose, ijzer, geactiveerde koolstof, vermiculiet (dat water vasthoudt) en zout en produceren warmte door de exotherme oxidatie van ijzer bij blootstelling aan lucht.

Kun je een Zippo-handwarmer in je zak houden?

Ja, een Zippo-handwarmer kan tussen de zes en twaalf uur gestaag branden, waardoor je een prima, langdurige warmtebron hebt om in je handen te houden of om in je zak te stoppen.

Werken handwarmers echt?

Wanneer je de verwarmer uit de plastic verpakking haalt, komt er lucht in het poreuze zakje van de verwarmer en reageert het ijzer met water (oxideert), waardoor roest ontstaat.

Door deze exotherme reactie komt warmte-energie vrij. Ze genereren warmte zolang de oxidatie blijft hangen, meestal niet meer dan een paar uur.

Hoe lang duurt het voordat handwarmers zijn opgewarmd?

Lucht geactiveerde handwarmers geven doorgaans 1 tot 10 uur warmte af, het duurt meestal 15-30 minuten voordat ze opwarmen. De warmte neemt na 1 à 2 uur wel af.

De zuurstofmoleculen in de lucht reageren met ijzer en vormen roest. Vaak wordt zout toegevoegd om het proces te katalyseren.

Ruik je een Zippo handwarmer?

Het gebruik van een Zippo handwarmer heeft geen sterke geur, tenzij je hem uit het zakje haalt en hem naar je neus brengt. Deze handwarmer verbrandt wel brandstof en is bedoeld om buiten te gebruiken.

Wat voor brandstof gebruik ik voor mijn Zippo handwarmer?

De gewone aansteker-vloeistof, deze wordt geleverd in een handig flesje met tuit.

Is het veilig om met handwarmers te slapen buiten?

Als ze niet in contact zijn met je blote huid kan je het wel doen. Stop ze in het voetengedeelte van je slaapzak, dan hoef je je geen zorgen te maken dat ze zich verplaatsen.

Ik heb eigenlijk nog nooit een handwarmer voor eenmalig gebruik gehad die zo heet werd dat hij blaren produceerde.

Kan je HotHands warmtepads hergebruiken?

Alle door lucht gestuurde (wegwerp) handwarmers als Hot Hands kunnen slechts een keer gebruikt worden.

Zijn de ingrediënten van handwarmers gevaarlijk?

Handwarmers bevatten een mengsel van ijzerpoeder, actieve koolstof, vermiculiet, natriumchloride en water. Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat er significante toxiciteit kan optreden.

Mogen handwarmers nat worden?

Ze zijn door lucht geactiveerd en hebben lucht nodig om te blijven werken. Als ze nat worden, werken ze niet.

Hebben HotHands een houdbaarheidsdatum?

Ja. Hot Hands zijn 4 jaar houdbaar. De vervaldatum staat op de verpakking.

Kan je HotHands in de magnetron stoppen?

Stop een warmtepad in geen geval in de magnetron! De pad begint te vonken en zal je magnetron vernietigen!

Bestaan er ook voetwarmers?

Voetwarmers kan je in (ski)schoenen of laarzen met gesloten neus plaatsen, om je voeten warm te houden. Je kan ze niet in geventileerd schoeisel plaatsen.

Plaats de voetwarmers in je schoenen voor meer comfort tijdens winterse activiteiten, ze houden je voeten heerlijk warm voor wel 5 tot 6 uur! Bijvoorbeeld deze van Wedze, verkrijgbaar bij Decathlon.

Voor het beste resultaat schuif je de voetwarmer helemaal naar voren tot aan de teen van de schoen of laars.

Lees meer: de beste outdoor horloges voor een tocht in de natuur

Joost Nusselder, de oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.