Heren hoeden kopen zoals een Fedora of Panamahoed: onze tips

 • Posted on
 • By Joost
 • Posted in Looks
 • 0
Heren hoeden kopen zoals een Fedora of Panamahoed: onze tips

De herenhoed is weer helemaal terug in de mode. Dat hebben we mede te danken aan de succesvolle artiest Pharell Williams, die de trend van het hoeden dragen terug heeft gebracht in deze tijd. De hoed is een gewaagd item en kan jouw outfit helemaal afmaken mits je ‘m op de juiste manier draagt en combineert.

 

Hij heeft de kunst van het stijlen van een hoed helemaal geperfectioneerd en draagt daarbij ook vaak een vlinderdas.

 

De mannenhoed van nu is gestileerd en wordt gezien als een trendy item dat niet mag missen in de modebewuste herenkast. Casual of juist chique, de hoed kan gedragen worden hoe en wanneer je maar wil.

 

Naast dat een hoed een fraai modeaccessoire is, dient het ook nog een beschermende functie: in de zomer tegen de felle zon en in de winter tegen regen en kou.

 

Hoe je de hoed ook draagt, het geeft je altijd een persoonlijke en unieke uitstraling.

 

Welke hoeden zijn er en welke passen het beste bij jouw stijl? Wat moet je weten voordat je een hoed gaat dragen?

 

Van de hoge hoed tot de panama hoed, van de fedora tot de cowboyhoed. Hoeden heb je werkelijk in alle stijlen.

 

Wij hebben het hoedenassortiment van nu eens onder de loep genomen en onze twee favoriete hoeden voor je uitgezocht.

 

Met stip op nummer 1 staat de gleufhoed/deukhoed, of ook wel fedora genoemd van het merk Borsalino. De fedora is een hoed die in deze tijd frequent gedragen wordt door mannen die graag de laatste modetrends volgen. De hoed is te herkennen aan de deuken aan de linker- en rechterkant. Borsalino is bij uitstek een van de beste merken binnen de hoedenindustrie. Je kan deze bijzondere hoed kopen via Farfetch.

 

Op een mooie nummer 2 komt de panamahoed Cuenca, te koop via panamahatmall.com. Deze hoed lijkt qua model op de hoed hierboven genoemd, maar is iets minder chique en wat alledaagser dan de fedora. Deze hoed is daarnaast stukken goedkoper dan de fedora van Borsalino en valt daarmee in een totaal ander soort prijsklasse. De panamahoed is een hoed die je veel op straat ziet en geschikt is voor iedereen. Een hoed die veel onder toeristen wordt gebruikt en die je ook vaak terugziet tijdens zomerse taferelen.

 

Hieronder de kenmerken van onze twee favoriete hoeden op een rijtje:

 

Hoed type

Merk

Beste voor de volgende situatie

Prijs

Borsalino

Deze hoed is uiterst geschikt voor alledaagsgelegenheden maar ook formelere situaties. Kan goed tegen regen en is gemaakt van luxe materiaal. 

€ 281,00

Gamboa

Dit is de ideale zomerhoed. Leuk voor overdag, maar ook op festivals en eventueel op vakantie en safaritochten. Niet geschikt voor formele gelegenheden.

€ 52,25

 

Waarom hebben we nu juist voor deze hoeden gekozen?

 

In het geval van onze nummer één, de fedora van Borsalino, valt op dat de prijs van deze hoed aan de hoge kant is, omdat het een hoed betreft van één van de beste hoedenmerken van de wereld, maar dan heb je ook écht wat.

De buitenkant is gemaakt van 100% kamelenhaar en de lining voor de helft van viscose en de andere helft van acetaat. De hoed voelt zacht aan en biedt veel draagcomfort.

In dit geval hebben we voor een zwart model gekozen, omdat zwart met alle kleuren gecombineerd kan worden en dus een populair product is onder de stijlvolle mannen.

 

Als je graag een fedora wil, hoeft het natuurlijk niet meteen een dure te zijn. Er zijn ook goedkopere fedora’s op de markt. Zie bijvoorbeeld de wollen fedora met suède riempje op de schacht, die je kunt vinden op ebay.com.

 

De tweede plek verdient naar onze mening de panamahoed van Cuenco, een echte zomerse hoed die veel mensen wel zullen kennen.

De panamahoed die wij hebben uitgekozen is lichtbruin van kleur en de grondstof waaruit de hoed is geproduceerd, is de stevige toquillastro. De zweetband is gemaakt van katoen en de hoedband van linnen.

Het model is ondanks de lichte materialen robuust en stevig. Door zijn robuuste uitstraling ook perfect te combineren met bretels in je outfit!

De prijs van deze hoed toont een prima verhouding met de kwaliteit die geboden wordt.

De panamahoed wordt gekenmerkt door de geweven palm of stro uit Ecuador. Tegenwoordig worden ze ook geproduceerd van andere soorten stro of polyester. De beste panamahoeden worden gekenmerkt door hun flexibele structuur.

De panamahoed is geschikt voor eigenlijk alle informele gelegenheden en is een hoed die je vooral in de zomer terugziet, vanwege zijn lichte materiaal. Je ziet ze veel terug op terrasjes, op festivals, maar ook op vakantie aan het zwembad of tijdens bijvoorbeeld een safaritour.

De panama draagt fijn en is te combineren met alle zomerse outfits.

Handig ook aan de panama is dat als je deze mee wil nemen op zomervakantie, deze heel makkelijk meegaat in je koffer zonder stuk te gaan. De panama is namelijk flexibel en kan daarom netjes gevouwen worden. Zo kun je deze fijne hoed overal mee naartoe nemen.

 

Wat zijn de verschillen tussen de fedora en de panamahoed?

 

Ook al lijken de fedora en de panamahoed op het eerste gezicht veel gemeen te hebben, er bestaan toch wat verschillen tussen de hoeden.

 

De fedora wordt vaak gemaakt van eersteklas materiaal en de panamahoed wordt gemaakt van goedkoper materiaal zoals stro en polyester.

 

Daarnaast, als je goed kijkt, zie je dat er toch wat verschillen aan te wijzen zijn qua design.
De fedora heeft afgeknipte zijkanten en een plooi in de lengte langs de kruin, waardoor deze hoed een klassieke uitstraling krijgt.

 

De panamahoed, daarentegen heeft een wat meer speelse uitstraling en is minder formeel en chique dan de fedora.

 

De zojuist genoemde verschillen uiten zich natuurlijk ook in de prijs: de fedora is voor de echte fashionliefhebber, die geen moeite heeft met het uitgeven van wat geld voor een mooi mode-item dat lang meegaat.

 

De panamahoed daarentegen is meer geschikt voor mensen die juist niet veel geld willen uitgeven aan een hoofddeksel, maar er toch hip en beschermd bij willen lopen in de zomer.

 

De fedora krijgt onze voorkeur omdat dit een klassieker is, een speciale hoed geproduceerd van de beste kwaliteit materialen. Beide hoeden zijn dus voor andere situaties en het is aan jou om te beslissen welke het beste bij jou past.

 

Hoe zijn de hoeden ontstaan?

 

DE FEDORA HOED

Over de hoeden en de ontstaansgeschiedenis is heel wat te leren. Als je aan fedora hoeden denkt, dan hoort daar de naam “Borsalino” bij.

 

De heer Giuseppe Borsalino richtte zijn hoedenmerk op in het jaar 1857 in de Italiaanse stad Allesandria. Borsalino was een man met een echte passie voor hoeden. Hij werkte als hoedemaker in een Engelse fabriek.

 

Zijn droom was om op een dag zijn eigen hoedenfabriek te kunnen openen. Die droom werd een aantal jaren later werkelijkheid en wel met groot succes.

 

Borsalino werd vooral bekend door de eersteklas fedora hoeden voor mannen die hij op de markt bracht. De hoeden die Borsalino ontwierp waren van luxueus materiaal, onder andere konijnen- en beverhaar en waren licht van gewicht. Daarnaast werden de hoeden met de hand gemaakt en waren ze ideaal voor regenachtige dagen, omdat ze waterproof waren.

 

Al deze merkwaarden, die de oorspronkelijke bedenker en ontwerper, de heer Borsalino, bedankt, zijn tegenwoordig nog steeds kenmerken van de fedora hoeden. Als je zo’n hoed koopt, weet je dat je kwaliteit in handen hebt.

 

Fedora kenmerken:

 • De fedora heeft een kenmerkende band om de schacht.
 • De hoed wordt veelal geproduceerd in het zwart, grijs of bruin.
 • Deze hoed is perfect voor alledaagse gelegenheden, maar kan ook zeker bij wat formelere situaties gedragen worden.

 

Leuk weetje: De hoed werd in oude films vaak door gangsters gedragen en in Hollywoodfilms vaak door detectives en criminelen. De acteurs in zulk soort films droegen daarbij vaak een lange regenjas.

 

DE PANAMAHOED

Deze hoed komt oorspronkelijk uit Ecuador, anders dan de naam doet denken, en wordt met de hand gemaakt.

 

De hoed heeft de naam Panama gekregen omdat de hoeden in 1850 vanuit Ecuador naar Panama werden vervoerd om ze vervolgens naar Europa te varen ter verkoop.

 

Panamahoed kenmerken:

 • Cuenca betekent dat de hoed is gevlochten, en wel met de blote hand!
 • Ook deze hoed heeft, net als de fedora, een zwarte band om de schacht, en is vaak licht van kleur alsook van gewicht.

 

In ditzelfde rijtje van de panamahoed passen ook de strohoed, de strandhoed, en de safarihoed, allemaal hoeden die in de zomer met plezier worden gedragen. Verbranden is geen optie met deze hoed, je hoofd en gezicht zullen prima beschermd worden en koelte brengen.

 

Etiquette: wat moet je weten als je een hoed draagt?

 

De etiquette omtrent hoeden stamt af van een traditionele geschiedenis en zal onder de meeste mannen wel bekend zijn.

 

Voor de zekerheid zetten we de belangrijkste manieren bij het dragen van hoeden nog even voor je op een rijtje:

 • de hoed hoort altijd afgedaan te worden binnenshuis. Vroeger diende de hoed immers louter een beschermende functie, dus in huis was de hoed onnodig en moest die afgezet worden.
 • daarnaast is de regel dat er geen hoed gedragen mag worden wanneer je in gezelschap bent. Ben je van plan alleen door de stad te struinen, dan is het oké om een hoed te dragen. Echter wanneer je de straat op gaat om met vrienden wat te drinken, is de hoed een no-go.
 • De hoed schermt een deel van je gezicht af en daardoor maakt het communicatie ook wat lastiger. Het komt over alsof je jezelf wil isoleren van de buitenwereld en dat is natuurlijk niet wat je wil overbrengen in gezelschap! Zet ‘m dus af of laat je hoed thuis.
 • Een andere regel, die overigens erg ouderwets klinkt, is dat als je iemand groet en je hebt een hoed op, je de hoed even oplicht. Ongeacht dat het ouderwets overkomt, het geeft wel een hoffelijke en charmante blik.
 • Verder heeft de hoed ook een bepaalde draagwijze, hij hoort namelijk net boven je wenkbrauwen te vallen. Valt de hoed lager, dan kan dat overkomen op mensen alsof je je van ze wil afsluiten.
 • Ook is er nog de regel: hoe chiquer de kleding is die je draagt, hoe strakker de hoed moet zitten. Is de kleding wat meer casual en informeel, dan mag de hoed gerust wat losser zitten.

 

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je je comfortabel voelt met de hoed die je draagt.

 

Maten van de hoed

Als je een hoed wil dragen, moet je er wel voor zorgen dat deze goed valt. Je zult een aantal winkels af moeten gaan om aan te voelen welke het meest comfortabel zit en welke stijl het beste bij jou past.

 

Er zijn hoeden met een one-size-fits-all, echter zijn deze hoeden niet altijd aan te raden omdat het belangrijk is dat je hoed goed aansluit. Daarbij is het belangrijk dat je de omtrek van je hoofd weet, zodat je de juiste pasvorm kan kiezen.

 

Hoe meet je je hoofdomtrek precies?

Je hebt allereerst natuurlijk een meetlint nodig, of anders een veter en een liniaal. Heb je het meetlint paraat, dan leg je je vinger ongeveer twee centimeter boven de oren, dat is het punt waar je het meetlint om je hoofd trekt.

 

Zorg ervoor dat het meetlint in een rechte lijn om het hoofd gaat en niet naar beneden zakt of naar boven schuift.

 

Je kan ook eventueel het meetlint in het midden van je voorhoofd plaatsen en vanaf daar het lint om het hoofd trekken.

 

Het is handig als je beide methoden probeert, zodat je weet dat je ongeveer goed zit. In het geval je geen meetlint hebt en een veter gebruikt, kun je de veter na het opmeten op een liniaal leggen om de omtrek te bepalen.

 

De meeste merken verkopen hun hoeden in standaard maten. Om in dat geval de beste maat te kiezen, kun je de volgende richtlijnen aanhouden:

S: 54 / 55 cm (omtrek)

M: 56 / 57 cm

L: 58 / 59 cm

XL: 60 / 61 cm.

 

Heb je per abuis toch een iets te grote hoed gekocht? Dan is er een trucje om de maat wat te reduceren. Je moet dan de hoed een beetje vochtig maken en een tijdje ophouden.

Wanneer de hoed zich naar je hoofd heeft gevormd, vul je hoed met oude kranten in de vorm die jij mooi vindt. Laat de hoed drogen en je zult zien dat de hoed een beetje gekrompen zal zijn. Ready to rock that hat!

Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published
* Required fields
By using our website, you agree to the usage of cookies to help us make this website better. Hide this message More on cookies »