Bretels bij je pak, hoe draag je ze eronder? +tips voor je stropdas

door sulo | Geupdate op:  14 maart 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Bretels bij je pak, hoe draag je ze eronder? We hebben een paar foto’s en inspiratie voor je gevonden, samen met wat tips.

Bretels bij je pak, dan moet je zorgen dat ze zowel leuk staan met je jasje uit als onder je pak. Dat betekent dat afstemmen met andere items in je outift erg belangrijk is. We hebben nog veel meer tips over hoe je bretels te dragen, maar hier focussen we op de bretels in combinatie met een pak.

Charcoal pak met witte bretels en zwarte stropdas

De mode industrie adviseert daarom altijd om de bretels niet af te stemmen met je stropdas.

Een look als hierboven is al gemakkelijk samen te stellen:

Witte bretels: Profuomo

Witte bretels voor bij je pak

(bekijk meer afbeeldingen)

Zwart pak: Matinique

Pak om te combineren met bretels

(bekijk meer modellen)

Zwarte stropdas: E.L. Cravatte

Zwarte stropdas en bretels

(bekijk meer afbeeldingen)

Met je jasje aan ziet het er nog wel uit. De stropdas is dan goed zichtbaar en de bretels vallen erachter een beetje weg, af en toe zie je ze misschien bij het lopen maar ze zijn niet vol in beeld. Dat betekent dat het ook niet een te groot kleurblok wordt, samen met je das.

Wanneer je je jasje uitdoet echter, zal het een veel te groot blok vormen aan je borstkas. En eerlijk, zit je de hele dag in je jasje achter de computer wanneer je op kantoor bent? Waarschijnlijk niet, ik in ieder geval niet.

Dus je look moet ook perfect zijn wanneer je je jasje uit doet. Afstemmen met de kleur van je pak is dan een goede optie:

blauw-overhemd-gebreide-skinny-tie-blauw

Het enige moment wanneer je hem af kunt stemmen met je stropdas is als het om niet te felle kleuren gaat of bijvoorbeeld zwart. Dan lijkt het niet al te afgestemd maar is het gewoon een donkere look. Ook kun je dit bijvoorbeeld met donkergroen doen:

zwart-overhemd-groene-gebreide-stropdas

Wat je ook kunt doen als je voor een beetje meer kleur wilt gaan is je bretels afstemmen op je sokken. Zorg dan wel dat je stropdas een andere kleur is, of dat je geen stropdas draagt. Anders wordt het teveel in één keer.

Bretels en pak matchen

De enige dingen die moeten “matchen” zijn de leren uiteinden: deze moeten overeenkomen met de schoenen. Of, indien niet een exacte overeenkomst, ten minste niet botsen, d.w.z. geen zwart met bruin.

Het is echter niet nodig om obsessief te worden in het matchen van bruine leren clips of buttons van je bretels.

Bretels kunnen een of meer kleuren weerspiegelen in pak, stropdas of shirt. Het gemakkelijkste is om een paar stevige bretels te hebben die de kleur van de stropdas weerspiegelen (of vlinderdas!).

Ik weet uit ervaring dat degelijke stevige bruine bretels moeilijk te vinden zijn, terwijl degelijke marine en bordeaux overal zijn. Let er dus alvast op bij het samenstellen van je algehele outfit.

Bruine bretels met een bruin pak laten veel overhemd- en das mogelijkheden toe. Constrasting colors beperken je een beetje meer, maar zijn gemakkelijk om mee te werken binnen deze beperkte omstandigheden.

Dat wil zeggen, iedereen heeft meestal verschillende donkerblauwe stropdassen, dus een paar donkerblauwe bretellen zal altijd nuttig zijn om te hebben.

bretels-onder-pak-met-bijpassende-sokken.jpgBretels onder pak met bijpassende sokken

Hoop dat je wat leuke inspiratie hebt opgedaan. Misschien ben je nu ook wel enthousiast genoeg om jouw eerste paar heren bretels te kopen.

Kan ik bijvoorbeeld marine blauwe bretels met een zwart pak combineren?

Het werkt echt alleen als je andere bijpassende blauwe accenten hebt. Blauw en zwart kunnen samen werken wanneer ze correct zijn gematched. Je zou bijvoorbeeld een bijpassende stropdas, manchetknopen of sokken kunnen toevoegen als je daarin geïnteresseerd bent.

Je hebt een zwarte achtergrond met een donkerblauwe voorgrond. In de meeste situaties werkt het niet, maar het is prima om ’s nachts uit te gaan of een meer trendy of modieuze look te presenteren.

Sommigen zeggen zelfs dat, omdat je bretels ondergoed zijn en eigenlijk sowieso niet zichtbaar mogen zijn, het een mode-faux pas is als ze onder je jasje te zien zijn.

Zelfs als een paar handgemaakte leren, met knoop vastgemaakte bretels er aantrekkelijk uitzien. Als zodanig moet je ze altijd dragen met een broek die geen riemlussen heeft, die hoog getailleerd is en je er een gilet of een trui overheen moet dragen, tenzij je je colbert de hele dag aan wilt houden.

Wij zijn echter van mening dat bretels een fashion statement zijn die tegenwoordig meer klasse uitstralen dan mode-faux pas.

Kostuum met bretellen

Wanneer je het hebt over het dragen van bretellen bij je kostuum, dan gaan we er over het algemeen vanuit dat je dan een wat nettere gelegenheid bedoeld dan bij een pak.

Kostuum met bretels combineren

Een pak kan tegenwoordig van alles zijn, van een blazer tot een geruit colbert. De term kostuum wordt vaker gebruikt om een net pak (meestal zwart of antraciet) aan te duiden voor een officiële gelegenheid, zoals een gala, trouwerij of, onverhoopt, een begrafenis.

Maar laten we eerlijk zijn, niet elke man is bekend met bretels of hoe deze te dragen. Zelfs als je al eerder een paar bretels hebt gezien, weet je misschien niet hoe je ze moet dragen, en al helemaal niet met een kostuum.

Het goede nieuws is dat bretels relatief gemakkelijk te dragen zijn, vooral als ze in combinatie met een pak worden gedragen. Er zijn echter nog een paar dingen die je moet weten om jouw visuele stijl te maximaliseren wanneer je een kostuum met bretels draagt.

Laten we dus eens kijken naar enkele van de essentiële moderegels die moeten worden gevolgd bij het dragen van bretellen met een kostuum. Voor een volledige gids over de do’s en dont’s van bretellen bij je smoking, wat misschien nog wat netter is, bekijk dan hier ons artikel.

Overweeg het materiaal

Een van de eerste dingen waarmee je rekening moet houden bij het winkelen voor bretels, is het materiaal. Net zoals pakken zijn gemaakt van verschillende materialen, zijn bretels dat ook.

Traditioneel werden de meeste bretels gemaakt van wollen stoffen, wat een delicate combinatie van comfort en stijl biedt. Zelfs vandaag de dag worden nog steeds veel bretels van dit materiaal gemaakt, en veel mannen geven er de voorkeur aan om deze redenen.

Andere materialen waaruit je kunt kiezen, zijn bijvoorbeeld

Als het niet voldoende elastisch is, biedt het mogelijk onvoldoende ondersteuning. Aan de andere kant, als het te ruw en robuust is, kan het ongemak veroorzaken bij langdurig dragen.

Kies bretels gemaakt van een duurzaam maar toch zacht en comfortabel materiaal.

Riem OF Bretels … Niet beide

Het is een ongeschreven regel dat je nooit bretels en een riem samen in dezelfde outfit mag dragen. Of het nu een pak of een casual outfit is, je moet het een of het ander kiezen, niet beide. Dit komt omdat bretels hetzelfde doel dienen als een riem, en omgekeerd.

Beide accessoires zijn ontworpen om je broek omhoog te houden en te voorkomen dat ze naar beneden vallen. Hoewel veel mannen zich schuldig maken aan het dragen van zowel bretels als een riem, is het een mode-faux pas die gemakkelijk te vermijden is.

Dus welke moet je dragen?

Het hangt echt af van je persoonlijke stijl en voorkeur. Sommige mannen geven de voorkeur aan het eenvoudige uiterlijk van een riem, terwijl anderen de meer flitsende stijl van bretels prefereren.

Hoe dan ook, je zou maar één van deze accessoires moeten kiezen, de andere bewaren voor een andere keer.

Check de hoogte van je pantalon

Bij het dragen van bretels moet je goed letten op hoe hoog (of laag) je broek om je middel zit. De meeste mode-experts raden aan om bretels te dragen met een halfhoge tot lange broek, wat vaak voorkomt bij de meeste broeken in westerse stijl.

In Engelse snit is het echter niet ongebruikelijk dat herenbroeken een taillehoogte van 8 tot 9 inch hebben, wat er wat onhandig uitziet met bretels.

Om dit te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je broek direct om je middel zit, of ergens dichtbij. Je broek mag niet ongelooflijk hoog of laag om je middel zitten; anders zien je bretels er niet goed uit en heb je misschien problemen om ze vast te maken.

Check ook de lengte van de pijpen van je pantalon. Misschien zitten ze met een riem precies goed omdat je broek dan toch iets verder naar onder hangt, maar met het trekken van bretels zou de pantalon van je kostuum misschien te hoog(water) uit kunnen komen.

Hoe zit het met de kleur

Hoewel bretels technisch gezien als ondergoed worden beschouwd, zijn er altijd situaties voor te stellen waarin anderen ze kunnen zien. Tegenwoordig helemaal, omdat ze ook als fashion item worden gedragen die gezien mogen worden.

Als je bijvoorbeeld je colbertje uittrekt, zijn je bretels natuurlijk voor de hele wereld zichtbaar. Daarom wordt aangeraden om een kleur te kiezen die bij je outfit past.

Je mag geen bretels dragen in dezelfde kleur als je shirt, maar het is prima om ze te combineren met je broek. Als je broek zwart is, kun je ook zwarte bretels dragen om een strak uiterlijk te creëren.

Bij een kostuum worden bretels het vaakste in het zwart gedragen, zoals bijvoorbeeld deze:

Suitable zwarte effen bretels

(bekijk meer afbeeldingen)

Bretels en stropdas matchen

Als je bretels kiest voor bij je pak, dan zul je ze hoogstwaarschijnlijk ook met je stropdas moeten matchen. Tegenwoordig steeds minder vaak, maar als je netjes moet in een pak dan hoort een stropdas er eigenlijk toch ook wel bij.

Het dragen van bretels kan je look direct een boost geven. Maar als je er echt gepolijst en evenwichtig uit wilt zien, helpt het om wat extra moeite te doen om je outfits te plannen.

Bretels moeten worden beschouwd als een belangrijk accessoire, zoals stropdassen, riemen of schoenen. Je wilt dat al deze items je outfit aanvullen en tegelijkertijd coördineren voor een stijlvolle look.

Bekijk deze tips voor het matchen van bretels met de rest van je ensemble.

Kies complementaire kleuren

Je bretels hoeven niet perfect bij je outfit te passen. Het ziet er zelfs beter uit als je een kleur of patroon kiest dat past bij de kleding die je draagt ​​in plaats van iets dat exact overeenkomt.

Misschien draag je bijvoorbeeld een marineblauw pak en wil je het combineren met een paar stijlvolle bretels. Een goede keuze zou een paar bretels met patronen zijn die slechts een vleugje marine bevatten, zoals paisley of geruite bretels.

Dit kun je vervolgens ook met je stropdas doen, waarin een overeenkomstige kleur slechts voor een deel terugkomt, maar slechts subtiel.

Dit helpt het bij je algehele look te passen.

Je kunt ook een effen kleur proberen, zoals grijze en bruine bretels en stropdas, dat is een mooie complementaire kleur met de navy van het pak of grijs met een donker pak:

Bretels en stropdas combineren

Denk na over andere accessoires Als je een strak ensemble probeert samen te stellen, vergeet dan niet om je andere accessoires een goede match te maken voor de bretels die je wilt dragen.

Je das en pochet mogen bijvoorbeeld niet botsen met je bretels.

De lussen die je bretels aan je broek bevestigen (of de leertjes van de clips), kunnen je helpen erachter te komen welke schoenkleur een goede fit heeft.

Bijvoorbeeld, bruine bretel-opzetstukken zien er het beste uit in combinatie met bruine schoenen. 

De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.