Voordelen van baardolie | Voedt, maakt zacht, voorkomt jeuk en meer

by Joost | Last Updated: maart 13, 2020
Baardolie is een van de meest essentiële producten die elke baardman kan bezitten. Gezien de geweldige mix van drager en etherische oliën, kan baardolie ervoor zorgen dat je baard van “wel ok” naar “geweldig” kan gaan.

In dit artikel bekijk ik alles op het gebied van baardolie, en heb ik ook nog een aantal kooptips.

De voordelen van baardolie

De olie die wij hebben besloten te verkopen is deze Limited Edition van Captain Fawcett die voor ons de beste balans heeft tussen verzorging en voeding. Hieronder kun je alles lezen over waarom een baardolie belangrijk is.

Van baardroos tot baardjeuk en de algemene textuur van hoe je baard voelt, de voordelen zijn eindeloos, waar ik hier allemaal op in zal gaan.

Maar voordat ik dat doe, is het belangrijk om de samenstelling van baardolie te begrijpen en wat deze ingrediënten precies doen wanneer ze op je baard worden aangebracht.

Hier is ook een korte video met de basisprincipes van baardolie:

 

Om de voordelen van baardolie te begrijpen, moet je de ingrediënten in de fles begrijpen.

Drager olie en etherische olie

Elke baardolie van hoge kwaliteit bestaat meestal uit twee verschillende ingrediënten, een dragerolie en een etherische olie.

In sommige gevallen bevatten de hoogwaardige baardoliën toegevoegde ingrediënten zoals vitamine E, die belangrijke vitamines levert voor gezond haar en huidverzorging.

Lees ook: hoe lang duurt het om je baard te laten groeien?

Drager-oliën zelf leveren doorgaans veel van de belangrijkste voordelen van een bepaalde baardolie, omdat ze ongeveer 90% van de werkelijke olie uitmaken.

Meestal afgeleid van zaden en noten, zijn drageroliën volledig natuurlijk en de meest populaire zijn meestal jojoba (uitgesproken als “ho-ho-ba”), argan, zoete amandel, druivenpit en verschillende andere.

Deze oliën zijn vaak te vinden in verschillende schoonheidsproducten naast alleen baardolie. Als je doorgaans schoonheid van een hogere klasse of alle natuurlijke producten koopt, zie je ingrediënten zoals jojoba in shampoos, zeep, crèmes, lotions, enz.

De reden waarom deze oliën zo veel worden gebruikt in schoonheidsproducten, is dat ze volledig natuurlijk zijn en geweldige hydraterende eigenschappen hebben voor je huid en haarzakjes.

In plaats van een mengsel van chemicaliën te gebruiken om dezelfde hydraterende effecten voor je huid te bereiken, levert een fatsoenlijke dragerolie dezelfde, zo niet betere hydraterende en voedende eigenschappen.

Baard olie gebruiken

Ik zal zo direct bespreken waarom dit vocht zo belangrijk is, maar voordat ik dat doe, laten we ook essentiële oliën onderzoeken:

Veel van de duurdere baardoliën zullen typisch verscheidene essentiële oliën omvatten naast een dragerolie. Deze oliën, die extreem vluchtig zijn en moeten worden verdund met een dragerolie voordat ze op je huid worden aangebracht geven de geur.

Met verschillende geuren, variërend van citrus en lavendel tot sandelhout en thee, zijn de opties echt onbegrensd bij het proberen een geur voor elke baardolie te bepalen.

Waar betaal je voor in een goede baardolie?

Traditioneel gesproken zullen baardoliën die meer kosten meestal meerdere etherische oliën in de oplossing bevatten, omdat etherische oliën op zichzelf relatief prijzig zijn in vergelijking met drageroliën.

Veel prijsbewuste baarddragers besluiten vaak om slechts een fles jojoba of arganolie te pakken en deze direct op hun huid aan te brengen als baard, omdat ze veel van dezelfde voordelen kunnen bereiken als elke vorm van baardolie.

Maar je moet de kracht van essentiële oliën niet afdoen zonder ze eerst uit te proberen. Veel essentiële oliën worden gebruikt voor natuurlijke remedies waarvan behoorlijk effectief kan zijn.

Bijvoorbeeld, een etherische olie zoals sandelhout of theeboom zijn natuurlijke anti-septica, daarom kunnen deze essentiële oliën, wanneer ze op je huid worden aangebracht, echt een heel goed werk doen bij het opruimen van je poriën om het optreden van acne te verminderen.

Als je nu afgeschrikt wordt door sterke geuren zoals ik, maak je dan geen zorgen over of de geur van baardolie overweldigend is. Typisch ruiken de geuren van baardolie in het begin een beetje sterker, maar zullen maar een korte tijd blijven hangen.

Daarom is het belangrijk om te onthouden, de essentiële oliën in baardolie zijn geen eau-de-cologne, ze zijn een gratis geurtje en een lichte basis.

Onlangs is het aantal imitatiebaardolieproducten gestegen vanwege de populariteit. Deze oliën bevatten meestal chemicaliën die een glad gevoel (d.w.z. siliconen) simuleren en die nul voordelen bieden voor je huid en baard.

Daarom wordt het ten zeerste aanbevolen dat je uit de buurt van deze producten blijft. Ten tweede, als een baardolie geen ingrediënten op de fles heeft staan, moet je het overslaan.

Baardolie om van jeuk af te komen

Hier is hoe baardolie je zal helpen om van die gevreesde baardjeuk af te komen.

Baardolie om jeukende baard te voorkomen

Zowat elke man die al ongeveer een maand zijn baard laat groeien, begint op te merken dat het een beetje jeukt. Hoewel sommige baardmannen deze fase gewoon “doorzetten”, is dit ongemak volledig onnodig met het toegevoegde gebruik van baardolie.

Om te begrijpen waarom je baard jeukt, is het belangrijk om te kijken naar wat er aan de hand is met de huid onder je baard en hoe baardolie een rol speelt.

Aan de basis van elk van je baardfollikels heb je een paar klieren die talgklieren worden genoemd. Deze klieren zijn essentieel om ervoor te zorgen dat je baard goed gevoed blijft. De talgklieren maken deze olie genaamd talgolie.

Naarmate je baardfollikel langer wordt, vereist het gewoon meer en meer talgolie om de follikel te coaten, terwijl je huid ook goed gevoed en gehydrateerd blijft.

Een belangrijke sleutel om te begrijpen, is dat, ongeacht de lengte van je baard, je talgklieren even groot blijven. Gezien het feit dat ze eindig in grootte zijn, kan hun talgolieproductie de vraag naar je baardfollikel niet effectief bijhouden.

Dus, ongeacht de lengte van je baard, blijft talgolie constant. Daarom, wanneer je baard een bepaalde lengte bereikt (elke man is anders, maar meestal na een paar weken van groei), is hun talgolie gewoon niet genoeg.

Dit is wanneer je baard en nog belangrijker, je huid uitdroogt en jeukt.

Daarom zal de introductie van baardolie eigenlijk als een aanvulling op je talgolie werken, waardoor de gevreesde baard jeuk verdwijnt en tegelijkertijd de juiste voeding krijgt die het zoekt.

Baardolie tegen baardroos

Maar baardjeuk is slechts het halve verhaal, hoe kom je van baardroos af?

Zoals we hierboven hebben gezien, wanneer je wat baardolie op je baard druppelt, spuit je in wezen een broodnodige emmer water op je gezicht.

Het is letterlijk als een aftershave, alleen je hebt je helemaal niet geschoren!

Wanneer je gedurende langere tijd geen baardolie op je huid gebruikt en constant jeukt vanwege irritatie, wordt baardroos geboren.

“Beardruff” is in wezen roos voor je baard. Je huid is zo droog dat wanneer je begint te jeuken, de huid begint te schilferen waardoor witte vlokjes van baardroos op je shirt verschijnen.

Hoewel we hier nu veel hebben geconcentreerd op huidverzorging met baardolie, helpt het je baard veel zachter aan te doen voelen, maar ziet het er ook geweldig uit.

Als je wat baardolie gebruikt, wordt je baard een beetje meer onderhouden en minder verward.

Daarom als je baard een beetje hard of stroachtig aanvoelt, zal regelmatige toepassing van baardolie helpen om het veel beter te laten voelen.

Dit regelmatige gebruik van baardolie helpt ook bij het verminderen van gespleten haarpunten. Als je je baard serieus neemt, is het verminderen van gespleten haarpunten goed nieuws, omdat je je baard niet zo vaak hoeft te knippen.

Naast het gevoel van je baard, zal het algemene uiterlijk van je baard ook verbeteren met de introductie van baardolie.

De follikels van je baard zien er een beetje glanzender en gezonder uit.

Hoe moet je baardolie aanbrengen?

Het aanbrengen van baardolie is eigenlijk een vrij eenvoudig proces.

Je kunt ongeveer een dubbeltje in de palm van je hand leggen en het vanaf de basis inwrijven en de weg naar de uiteinden bewerken.

Als je het eenmaal grondig hebt aangebracht, wil je een goede baardkam gebruiken om te stylen.

Waar kun je baardolie kopen?

Baardolie is de afgelopen jaren ongelooflijk populair geworden. Het lijkt erop dat er elke dag nieuwe fabrikanten van baardolie opduiken en oliën van uitstekende kwaliteit verkopen.

Ik ben zelf van deze Captain Fawcett baardolie die je kunt kopen, met een mix van geurige etherische oliën gecombineerd met zoete amandel jojoba en vitamine E. Hij voedt en maakt je baard lekker zacht.

Captain Fawcett Limited baardolie
(bekijk meer afbeeldingen)

Ook kun je kijken bij het assortiment baardoliën van bol.com die ondertussen ook flink zijn uitgebreid in de herenverzorging en hebben ook een aantal hele goedkope opties van Nivea of L’Oréal Men Expert:

Baardbalsem vs baardolie

Dit is een vraag die ik veel krijg!

Waarom de olie niet overslaan en meteen naar de baardbalsem gaan?

Dat kan, in sommige gevallen. Baardbalsem heeft ook bijenwas voor een beetje styling van je baard, maar minder verzorgende oliën dan baardolie (lees hier alles over baardbalsems)

Veel mannen denken misschien dat een baardwax hetzelfde is als een baardbalsem. Hoewel deze twee producten volledig verschillende doelen dienen zoals je kunt lezen in mijn artikel hier.

Baard olie geeft dus extra voedingsstoffen voor je baard die het gemakkelijk doorkambaar maken en erg goed zijn voor mannen die wat meer last hebben van een geïrriteerde huid en een touw-achtige baard.

Lees meer: deze baardtrimmers zullen je helpen shapen