Kun je zelf beginnen met investeren in Whisky? [3 tips]

door sulo | Geupdate op:  5 november 2020
Ik schrijf deze artikelen met veel plezier voor mijn lezers, jullie. Ik accepteer geen betaling voor het schrijven van reviews, mijn mening over producten is die van mijzelf, maar als je mijn aanbevelingen nuttig vindt en je uiteindelijk iets koopt via een van de links kan ik daar mogelijk een commissie over ontvangen. Meer informatie

Twee dingen die we bij deluxery interessant vinden zijn: whisky en geld verdienen. En laat dit nou eens goed te combineren zijn. Deluxery benaderde Lukas van Whisky aan Huis en vroeg drie tips over hoe je zelf kunt investeren in whisky. Ook hij heeft een aantal dichte flessen achterin de kast staan met als doel ze op een dag met winst te verkopen. Toch blijft hij van mening dat whisky vooral bedoeld is om van te genieten. Beginnen met investeren in whisky Steeds vaker hoor je mensen over het investeren in whisky, en dat is niet zonder reden. Whisky heeft namelijk de unieke eigenschap dat het doorgaans beter wordt, naarmate het langer rijpt. Daarnaast is de populariteit de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dat geldt niet alleen voor Nederland en Europa, maar ook voor Azië, het Midden-Oosten en Rusland. De vraag groeit sneller dan dat er nieuwe kwalitatief hoogwaardige whisky gemaakt kan worden. Dit heeft gezorgd voor een stabiele prijsstijging de afgelopen jaren. Ook zijn er tegenwoordig investeringsmaatschappijen gespecialiseerd in whisky waardoor de vraag en mogelijkheden zijn toegenomen om te investeren in whisky.

Echter, om mee te doen met deze maatschappijen moet je vaak met een flinke zak geld aankomen. En dat is helemaal niet nodig. Iedereen kan beginnen met het investeren in whisky, maar niet elke fles is een goede investering. Daarom geeft Lukas drie tips om op te letten bij de aanschaf van een fles whisky als beleggingsobject:

Glendronach whisky

Drie tips: hoe kun je zelf investeren in whisky?

TIP 1. Oud is goud!

Ik heb vrij jonge whisky’s behoorlijk in prijs zien stijgen, maar over het algemeen zijn het toch de oudere whisky’s die echt waardevol kunnen worden. Zorg in ieder geval dat er een leeftijd op de fles staat, en het geen NAS-whisky is. Wil je weten wat een NAS-whisky is en meer weten over hoe je een etiket leest? Bekijk dan deze YouTube video. Ons advies luidt daarom: koop een fles van minimaal 12 jaar oud, maar hoe ouder hoe beter.

TIP 2. Zoek geen brood in een hondenhok

Een uitspraak van m’n opa die me altijd bij zal blijven is ‘’Soms worden whisky’s gehyped’’. Een distilleerderij komt met een nieuwe release, in een mooie doos, limited edition, stevig geprijsd, en de hele whisky wereld kan niet wachten een fles te bemachtigen. Zo ‘limited’ is de fles vaak niet, en al snel hebben duizenden mensen een fles in de kast staan in de hoop dat hij meer waard wordt. Na verloop van tijd zie je de fles massaal online aangeboden worden, voor soms nog minder dan de aanschafprijs. Ga dus niet te veel mee in de hype, maar zoek zelf een fles die je interessant vindt. Daarmee komen we bij tip 3!

TIP 3. Weet wat je koopt

Om een geschikte aankoop te doen is het belangrijk om voldoende kennis van het product te hebben. Hoe wordt whisky gemaakt? Welke soorten whisky zijn er? Welke distilleerderijen maken goede whisky? Hoe meer je weet, hoe beter gevoel je kunt ontwikkelen voor interessante flessen. Kijk bijvoorbeeld eens op whisky.com en scotchwhisky.com. Beide informatieve sites voor beginners en gevorderden waar ook veel nieuws te vinden is. Uiteraard kom ik ook graag bij je langs om een proeverij te geven en je alles te leren over de wereld van whisky! Maar ga ook eens een praatje maken met je lokale slijter, deze weet meestal ook goed wat er speelt en maakt je graag enthousiast.

BONUS TIP: Blijf op de hoogte

Leer de markt kennen door op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Zo las ik een paar jaar geleden ergens dat de Laphroaig 18 gediscontinueerd zou worden (met andere woorden, hij werd niet meer gemaakt). Dit is een zeer goede whisky mét leeftijd, dus ik besloot snel twee flessen bij de plaatselijke Gall & Gall te kopen. Inmiddels zijn ze ruim drie keer zoveel waard geworden. Het is niet altijd noodzakelijk om whisky flessen te kopen op de meeste exotische plekken, het investeren kan al beginnen bij het kopen van de juiste flessen bij je lokale slijter. Voor meer anekdotes, ontwikkelingen en extra informatie kan je Lukas volgen op Instagram en de website in de gaten houden!

En het allermooiste: als je fles niet meer waard blijkt te worden, kun je hem altijd nog opdrinken!

Lees ook: dit zijn 5 van de beste en meest exclusieve whisky’s
De oprichter van Mighty Good Man is een content marketer, vader en houdt van het uitproberen van nieuwe styling producten en kleding. Al vanaf jonge leeftijd knipt hij bijvoorbeeld al zijn eigen haar en baard. Nu maakt hij sinds 2016 samen met zijn team hulpvaardige blog artikelen om trouwe lezers te helpen met alles voor de man.